HARI KETIGA - SELAMAT BERBUKA PUASA

SELAMAT BERBUKA PUASA

hari senin ini wilayah aku
redup dan berangin
aku tidak tahu bagaimana ditempat lain


petang ini agak senyap
yang aku dengar hanya
suara gagak yang jauh berligar
suara murai
suara ayam hutan
tidak kedengaran
anjing ajing juga
turut sama menunggu berbuka

sesekali aku dengar kicauan murai
dalam belukar




MEMASAK ADALAH LEBIH NIKMAT DARI MEMAKAN

hari ini untuk berbuka aku ada
rebus jagung muda
dan air tebu yang telah sejuk

MASAKAN PETANG INI
singang ikan tongkol
ikan yang aku beli kelmarin
kelihatan enak dan memberahikan

lala dengan tomato, buncis dan bayam
ini maskan terbaru aku lakukan
kuncinya lala wajib segar dan hidup
tomato menjadi asas
bawang puteh dan lada wajib sama
kerana aku tak suka pedas maka
aku mengunakan lada yang amat kurang

biasanya bila aku
membuat kupang gaya belgium
ada di campurkan sadikit air anggur puteh
disni kerana harga air anggur mahal
akau gantikan dengan memasukan asam nipah
lala ini seakan akan ratatouille
campuran sayuran bersama tomato

WASPADA:
memasak lala
kupang udang sotong dan kerang
atau barangan laut
rupanya sedang tetapi amat susah

memerlukan pengalaman
kalau terlalu lama
semuanya akn keras
kalau terlalu cepat
ianya tidak masak

hanya pengalaman yang
akan menjadi guru paling baik

NOTA:
untuk lelaki
yang akan tinggal dieropah
jika tidak pandai memasak
maka pedang jarang berasah

memasak dirumah
adalah jemputan yang paling
intim yang akan berakhir
dalam tandas kerana muntah tak sedap
atau berakh! ir di bi lik tidooo
kah kah kah

SANDIWARA RADIO MALAM INI



JEMPUTAN KE SANDIWARA
sila layari radi bangsar
berita jam 10.00
kemudian jam 10.30 sandiwara radio
ini kesah baru

dapat didengar tiap malam
pada waktu 10:30


Comments

Optimized Search

Popular posts from this blog

Omegay: Antara Polling Agent & Counting Agent

KONDOM BUKAN SARONG TANGAN TAPI SARUNG KOTE